Fiksna proteza

Fiksna proteza nema gornju starosnu granicu, uglavnom se koristi u starijem uzrastu i kod izraženih nepravilnosi, a kod dece je idealno vreme posle 13. godine. Fiksna proteza za zube se sastoji iz bravica, lukova, prstenova i gumica. Proces postavljanja fiksne proteze za zube izgleda tako što se bravice nalepe na svaki zub pojedinačno, ne oštećujući zub, a zatim se povezuju sa lukom. Bravica se izrađuje od metala (konvencionalne) ili od estetskog materijala (estetske), kao što je safirna ili keramička (u boji zuba), za one kojima je estetika na prvom mestu, a vrstu određujemo prema anomaliji koja treba da se ispravi. Luk se takođe izrađuje od metala ako su i bravice metalne. U slučaju da su bravice od safira i luk mora biti bele boje.

Fiksna proteza sačinjena od safira je takozvana nevidljiva proteza koja je jedva primetna. Prednost fiksnih proteza jesu rezultati koje one postižu za kratak vremenski period. Mana je što im je cena neuporedivno veća nego kod mobilnih proteza. Veća je sa razlogom jer postoje problemi kod odraslih osoba koje je nemoguće da reši mobilna proteza. Fiksna proteza se nosi u zavisnosti kolika je nepravilnost koju je potrebno ispraviti. Zavisi od slučaja do slučaja. Rok nošenja fiksne proteze je između jedne i dve godine u zavisnosti od nepravilnosti zuba i vilica koja je kod vas prisutna. Prilikom nošenja fiksne proteze zubi se pomeraju direktno iz korena što uzrokuje jake bolove.

Fiksne proteze za zube daju mnogo bolje rezultate od mobilnih proteza, jer se ne skidaju, tako da je korigovanje zuba neprekidno. Njenim odgovarajućim korišćenjem zubi menjaju svoj položaj i posle odgovarajućeg vremena se dobija pravilan zubni niz. Primena fiksnih zubnih proteza ne umanjuje mogućnost vaše kreativnosti. Izborom ligaturnih gumica različitih boja možete da učinite svoju fiksnu protezu zanimljivom. Ispod keramičkih bravica možemo po vašoj želji staviti šarene gumice, a metalne bravice takođe mogu biti raznobojne. Primena samoligirajućih bravica skraćuje se vreme trajanja same terapije. Fiksne proteze za ispravljanje zuba mogu biti regularne i lingvalne.

Lingvalne fiksne proteze za zube su potpuno nevidljive jer se nose sa unutrašnje strane.

Regularne fiksne proteze za zube mogu biti metalne, keramičke (bele i blago providne) i safirne (potpuno providne). Odluka o vidu terapije koja će se sprovesti, donosi se nakon detaljne i sveobuhvatne analize studijskih modela i rendgenskih snimaka tako da svaki pacijent dobija najoptimalnije, individualno terapijsko rešenje. Treba misliti na vreme i ne treba da biti nemaran prema zubima.