Mobilna proteza

Mobilna proteza se najčešće pravi za decu jer je njihove zube lakše ispraviti tom metodom. Što je osoba starija teže je ispraviti nepravilnosti pa je iz tog razloga neophodna fiksna proteza. Mobilna proteza je izrađena od akrilata i metalnih žica. Oblik koji će savršeno odgovarati vilici pacijenta se dobija tako što se pre svega nakon prvog pregleda pacijentu vadi otisak. Na osnovu otiska se pravi proteza. Deo koji je sačinjen od akrilata direktno prijanja na sluzokožu nepca ukoliko je u pitanju gornja proteza ili na unutrašnjost sluzokože donjih zuba ukoliko je u pitanju donja proteza. Nošenje u početku može biti bolno jer dolazi do pomeranja zuba iz korena. Međutim vremenom će se pacijent navići i koliko može normalno funksionisati sa protezom u ustima.

Prednost mobilne proteze je što je pacijent može stavljati i skidati po potrebi, a posebno je od značaja mogućnost skidanja radi čišćenja i održavanja oralne higijene.  Mobilna proteza se nosi najčešće samo noću, ukoliko je slučaj komplikovaniji potrebno je nošenje par sati i tokom dana. Mana je što je moguće rešenje za ispravljanje zuba samo kod dece, iz razloga što je njihove zube lakše modifikovati nego kod odraslih osoba.

Terapija mobilnom protezom obično traje od 6 do 24 meseca, u zavisnosti od vrste nepravilnosti zuba i vilica koja je prisutna. Kako bi mališani lakše prihvatil terapiju i sa uživanjem nosili svoju protezicu oni je mogu učiniti jedinstvenom izborom najrazličitijih kombinacija boja i aplikacija. Ukoliko odrasla osoba ima problem sa nepravilno postavljenim zubima ili neusklađenost gornje i donje vilice preporučićemo postavljanje fiksne proteze.

Mozemo ih podeliti u dve velike grupe:

-aktivni, pločasti aparati

-pasivni, funcionalni aparati

PLOČASTI ORTODONTSKI APARATI se pričvršćuju pomoću žičanih kukica za zube I tako stabilno stoje u ustima, a sadrže aktivne elemente pomoću kojih deluju. One koriste mehaničku silu za svoje dejstvo. Odvojeno se izrađuju za gornju i za donju vilicu.

FUNKCIONALNI ORTODONTSKI APARATI i imaju osnovnu karakteristiku da u svojoj konstrukciji nemaju nikakav izvor sile, već oni svojim prisustvom u usnoj duplji menjaju tonus i aktivnost mišića regije usta stvarajući u njima silu koja se prenosi na koštane, zubne i mišićne strukture, te tako dolazi do promena. Ne stoje stabilno u ustima i mogu se izrađivati izjedna za obe vilice ili pak pojedinačno, ali se u tom slučaju uvek nose zajedno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.