Implantologija

Implantologija je disciplina stomatologije koja se bavi zamenom jednog ili više zuba koji nedostaju u vilici, ugradnjom zubnih implantata. Implantologija je doživela pravi napredak u dentalnoj medicini u poslednjih 50­-ak godina, sa svakodnevnim unapređenjem u području razvoja najnovije tehnologije i mogućnosti unapređenja kvaliteta finalnog izgleda. Zubni implantati tako predstavljaju osnovu za zamenski zub koji se ugrađuje u vilicu, s vremenom postepeno prilagođava zubnom tkivu i poprima funkciju pravog zuba. Dentalni implantati su namenski oblikovane nadoknade zuba i nude kvalitetni izbor rešenja u slučajevima gubitka zuba. Njihova osnovna svrha je ugradnja u živa tkiva i predstavljaju osnovu za radove u području protetike, kao što su: krunice, mostovi, proteze i sl.

Danas je gubitak zuba česta pojava koju uzrokuje više faktora od kojih su najčešće: karijes, preveliko trošenje zuba, pucanje zuba ili paradontitis. Nezavisno od razloga koji ga uzrokuje, činjenica je da gubitak zuba predstavlja estetski i zdravstveni problem za svakog pojedinca koji, osim što je nezadovoljan estetskim izgledom zuba, takođe nije u mogućnosti konzumirati sve prehrambene namirnice, što im stvara poteškoće u svakodnevnom funkcionisanju.

Pravo i jedino rešenje u toj situaciji su implantati, čiji se postupak ugradnje sastoji od nekoliko bitnih koraka. Najvažnije je da oni zamenjuju koren zuba koji nedostaje i predstavljaju osnovu za zubni nastavak ili most koji se ugrađuje na njega.

Implantologija ima puno prednosti pred ostalim stomatološkim granama za zamenu zuba, a uz svakodnevan i stalan napredak i inovacije koje se pojavljuju kao nova idealna rešenja za lep osmeh i prirodne zube, spada pod sve češći izbor većine pacijenata.