Konzervativna stomatologija

Ishrana u kojoj su zastupljene izuzetno zaslađene i industrijski obrađene namirnice uz neadekvatnu higijenu i danas promoviše karijes kao jedno od najučestalijih oboljenja usta i zuba.

Konzervativna stomatologija predstavlja deo stomatologije koji se bavi oboljenjima zuba u užem smislu, kao i njihovim saniranjem. Ona obuhvata veliki spektar intervencija koje svaki  stomatolog svakodnevno obavlja. Sa stanovišta pacijenta to su takođe i najčešća oboljenja zuba koja pacijenta dovode u stomatološku ordinaciju – razna oštećenja tvrdih zubnih tkiva (karijes, erozija, fraktura…), upala zubnog živca, prebojenost zuba itd.

Posebnu pažnju poklanjamo ranom otkrivanju karijesa, obuci za održavanje adekvatne higijene i redovnim kontrolama. Rano otkrivanje karijesa omogućava da se uz minimalan gubitak zuba zaustavi razvoj karijesa i očuva funkcija zuba.

Kada se karijes ne otkrije pravovremeno bakterije uzrokuju zapaljenje zubnog živca ili tkiva kosti oko korena. Ovakav zub zahteva čišćenje i dezinfekciju kanala korena odnosno endodontski tretman. Uvek je bolje sačuvati svaki zub koji ima šansu da ostane u ustima.

Razlozi koji daju prednost lečenju zuba su brži završetak tretmana i prateće protetske rekonstrukcije, očuvanje osećaja žvakanja, održanje estetskih karakteristika osobe, manji ekonomski troškovi.Temeljan rad, savremena oprema, poštovanje aktuelnih terapijskih principa su osnove uspeha i dugotrajnosti našeg rada.

Pouzdani i dokazani materijali najkvalitetnijih svetskih proizvođača uz temeljan rad garantuju dugotrajnost u rekonstrukciji zuba.