Ortodoncija

Ortodoncija

Toliko toga je već rečeno o lepom osmehu, o njegovom uticaju na Vaše samopouzdanje, uticaju na one koji Vas gledaju, na one do kojih Vam je stalo ili kojima je stalo do Vas. Nije dokazano, ali čini se da je to jedan od puteva do blagostanja…

A kada se desi voljom prirode ili nepažnjom pacijenta, ponekad nebrigom ili sticajem okolnosti da je zubni niz nepravilan, da su zubi neravnomerno ili nedovoljno razvijeni ili da Vam se jednostavno „nešto“ u zubnom nizu nikako ne dopada, tu je ortodoncija – posebna grana stomatologije koja se bavi dijagnozom i terapijom nepravilnosti zubno-koštanog sistema.

Cilj ortodontske terapije je rešavanje zdravstvenog, ali i estetskog problema kroz popravljanje nepravilnosti položaja zuba i zagrižaja.

  • Da li Vam se nešto ne sviđa u položaju ili rasporedu Vaših zuba?
  • Da li imate problema prilikom žvakanja, ili povremeni bol u zglobu vilice?
  • Imate li dilemu da li Vam je potreban ortodonski tretman?
  • Da li su Vam uvek govorili da tu nema pomoći, da mora da ostane tako?

Ortodontska terapija nije rezervisana samo za dečiji i tinejdžerski uzrast, danas gotovo da nema ograničavajućeg faktora u smislu godina kada treba primeniti ortodonsku terapiju. Uspešnost u rešavanju problema kod odraslih osoba je na nivou one kod mladih pacijenata, a uz stručnost tima i strpljenje pacijenta, rezultati su izvanredni.

U ortodontskoj terapiji se primenjuju dve grupe aparata: mobilni i fiksni.

U zavisnosti od denticije mlečne ili stalne ili starosti pacijenta kao i problema koji treba rešavati primenjuju se mobilni ili fiksni aparati. U nekim slučajevima potrebna je kombinovana terapija.

Fiksni aparati mogu biti postavljeni na spoljnje i na unutrašnje površine zuba, i tada su manje vidljivi. Bravice koje se postavljaju na zube mogu biti izrađene od metala ili od keramike, kao i od kompozitnih materijala.

Ne dozvolite da Vas dileme muče. Dođite u ordinaciju i zajedno sa stomatologom razmotrite problem, zajednički ćete doći do odgovora da li Vam je potreban ortodonski aparat, i ako jeste, koji. Biće Vam detaljno objašnjeno šta možete očekivati i u kom vremenskom roku.

Možda ćete prvi put u životu čuti da je moguće ono što su Vam uvek govorili da nije.